06. 04. 2021.

Подели:

Британска царина запленила 80 лобања заштићене врсте алигатора

 

Британска царина запленила 80 лобања заштићене врсте алигатора

У фебруару 2021. године британски цариници су на аеродрому ''East Midlands'' пресрели четири поштанске пошиљке пристигле из САД у којима су према пратећој документацији биле ''фигурице'' намење физичком лицу.

 

Контролом поменутих пошиљака установљено је да се у њима заправо налазе лобање америчког алигатора (alligator mississippiensis) која је заштићена Конвенцијом о међународној трговини угроженим врстама дивље флоре и фауне (ЦИТЕС).

У сваком пакету пронађено је укупно двадесет (20) лобања те угрожене врсте. Како ниједна пошиљка није праћена одговарајућом ЦИТЕС документацијом, све откривене лобање алигатора, њих 80, је заплењено.

Царински ЦИТЕС тим Велике Британије тренутно сарађује са полицијом и Националном јединицом за заштиту дивљих врста, пошто је појединац коме су пошиљке упућене већ био предмет истраге која је у току. Он је ухапшен, а истрага се наставља.

 

Интересантно је да су се са сличним случајем суочили и српски цариници када су крајем маја 2018. године у пошиљци упућеној из Америке за примаоца у Аранђеловцу открили препарирану главу и шапу исте заштићене врсте алигатора.

У пратећој документацији за ту пошиљку било је наведено да се у њој налазе само два ручна часовника, али су цариници отворивши је, видели да пошиљка заправо садржи један ''мајкл корс'' сат и препариране делове тела ове заштићене врсте. Откривени предмети одмах су предати у даљу надлежност Републичкој инспекцији Министарства заштите животне средине.Није непознато да су заштићене врсте често мета кријумчарења, што је неке од њих довело готово до истребљења.

 

Подсећамо да је Република Србија потписница Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивље флоре и фауне и спроводи је од 2002. године. Том Конвенцијом је регулисано издавање увозних, извозних и транзитних дозвола за више од 33.000 заштићених врста животиња и биљака.